HET MAKEN VAN CIDER

Het proces bestaat uit 5 stappen:

1: de appels wassen en ontdoen van verontreinigingen

Cider wordt gemaakt van rijpe appels. Na het grondig wassen van de appels worden de appels eerst door middel van hakselen verkleind tot een zg. persmassa. Deze nog te persen fruitpulp laten we een dag rusten om aroma- smaak- en geurstoffen vanuit de schil over te laten gaan in het al uitgelekte sap en dit kleur te geven en polyfenolen op te laten nemen.

2: uit de fruitmassa het appelsap te persen

Vervolgens wordt de fruitmassa uitgeperst en wordt het sap opgevangen.

3: pasteurisatie

De derde stap is het pasteuriseren van het geperste sap om de belangrijkste micro-organismen waaronder de wilde gist te doden.

4: het fermentatieproces

Tijdens stap vier wordt het sap vergist: de suikers in het sap worden hierbij omgezet in alcohol en koolzuurgas. Omdat het sap gepasteuriseerd is, moet voor de vergisting een gistcultuur worden toegevoegd. Wij hebben gekozen voor een giststam, die de suiker langzaam, bij een temperatuur van 10-15 °C, omzet in alcohol.

Als laatste stap in het vergistingsproces kan het zgn. malolactische fermentatie toegepast worden indien dat voor de juiste smaak nodig is. In feite is dit een tweede fermentatie. Deze stap wordt gedaan met melkzuurbacteriën die het appelzuur omzetten in een wat zachter melkzuur, waardoor de kenmerkende zure smaak van cider enigszins wordt verminderd. De malolactische fermentatie geeft de cider ook meer karakter.

5: het bottelen

Tijdens het gisten slaan dode gistcellen en afvalstoffen neer in het vat. In stap vijf wordt er geheveld en ontstaat er daardoor en door toevoeging van gelatine en het filteren een heldere cider. Vervolgens wordt de cider tot rust gebracht. Om de cider wat zoeter te maken kan later iets suiker worden toegevoegd alvorens het in de fles wordt gedaan.

Salland Cider Heeten