Sallandse Cider

De Appels

Voor het maken van cider zijn drie eigenschappen van de appel van belang: het zuur- , suiker- en tanninegehalte. De hoeveelheid hiervan kan per ras, de grondsoort waarop ze geteeld worden en de weersomstandigheden verschillen. Daarom is het maken van een goede cider ook zo lastig. Wij zijn door trial and error uitgekomen op een mengsel van Elstar en Jonagold appels van Antoon van Vilsteren die hij onderaan de IJsseldijk in Olst teelt. Hieronder een korte beschrijving van de rassen.

Het maken van cider

Het maken van cider is een mooi proces. Het proces is samen te vatten in vijf stappen. Wat gebeurt er allemaal tussen het wassen van de appel tot aan het bottelen?

Recepten

Naast het drinken het cider, kunt u ook heerlijke gerechten maken van dit streekproduct. Dan moet u denken aan Cider Cake, Cider Compote of feestelijke Cider Cocktails.

Drink Advies

Er is in Nederland nog geen cider drinkcultuur maar cider wordt steeds populairder. In Frankrijk, Ierland en Groot Brittannië is cider een populaire drank, zowel in de kroeg als bij het eten. Zo is het in Engeland de gewoonte om cider uit een ‘pint’ glas te drinken en in Frankrijk uit een wijnglas.

Over één ding zijn de kenners het eens, drink cider koud of met ijs, dan komt ze het beste tot haar recht.

 

 

Verkoop

Wij maken deze Sallandse Cider met passie maar wil jij de cider ook proberen? Kom dan naar één van onze verkoop punten of koop via deze website.