ONZE PRODUCTEN

3 PRODUCTEN

Cider is een product dat eeuwenlang in Europa wordt gemaakt. In sommige landen gebruikt men hiervoor speciale appelrassen. Voor het maken van een goed smakende cider zijn drie bestanddelen van de appel van belang: a.De hoeveelheid suiker, deze is bepalend voor de hoeveelheid alcohol, en b.Het zuurgehalte, deze is bepalend voor de houdbaarheid van de cider maar de hoeveelheid zuur heeft ook bepalende invloed op de smaak van de cider. c. Een derde factor, het tannine gehalte van de appel is ook van belang, deze geeft de licht bittere smaak aan de cider. De Nederlandse appelrassen bevatten minder tannine dan de speciale cider rassen, het zuurgehalte van de appel is hierdoor de meest bepalende factor voor de smaak. Wij zijn uitgekomen bij het appelras Elstar dat wordt geteeld in Olst. Niet elke Elstar levert een goede cider op, die uit Olst onderscheidt zich in smaak, structuur en suikergehalte door de vele zonuren in zijn boomgaard onderaan de IJsseldijk in Salland. Je proeft het verschil met de appels van de winkel of van de markt. Om de zuren van de Elstar appel enigszins te verminderen hebben we ervoor gekozen de Elstar appels te mengen met Jonagold appels. Het onderzoeksprogramma van EL-CID was erop gericht om de zuurbalans van de cider zodanig te beïnvloeden dat de smaak aansluit bij de wensen van de consument. De malolactische fermentatie is één van de factoren die hierbij een rol spelen. Dit is een bacteriologisch proces waarbij de appelzuren worden omgezet in melkzuren. De cider wordt hierdoor milder van smaak. We hebben testen uitgevoerd om Malolactische fermentatie op de hele partij of gedeeltelijk toe te passen. We hebben 8 verschillende combinaties gemaakt en geëvalueerd. Tijdens het bezoek aan cidermakers kwamen we ook terecht bij Twentewijn, het bedrijf van Roelof en Ilse Visscher in het Twentse Bentelo. Zij hebben daar naast een grote wijngaard ook de grootste professionele wijnmakerij van Nederland. Twentewijn is een bedrijf met alle benodigde certificaten en het bedrijf wordt professioneel geleid door Roelof en Ilse. Onze producten worden daar volgens een professioneel productie proces gemaakt. We produceren nu 3 verschillen dranken.

EL-CID CIDER
Voor onze cider hebben we gekozen voor een verhouding 50/50 van Jona gold en Elstarappels. Ook is de cider gemaakt met gedeeltelijke Malolactische fermentatie. Omdat bij onze eerste pogingen gebleken is dat de smaak moeilijk constant te houden was hebben we ervan afgezien om fermentatie op de fles toe te passen. Koolzuur wordt aan het eind van het proces toegepast. Hierdoor wijkt onze cider af van de echte cider, maar is het wel mogelijk het drankje toegankelijk te maken voor een breed publiek.

EL-CID NOVIA Voor de Novia is gebruik gemaakt van de EL-CID cider. Om een product te krijgen met een bijzondere smaak hebben we verschillende vruchtensappen getest als toevoeging, we hebben uiteindelijk gekozen voor limoen sap. Door deze combinatie blijft de smaak van de appel behouden. Het limoen sap zorgt ervoor dat het product een frisse, fruitige smaak heeft. De naam Novia het Spaanse woord voor vriendin. We vonden dat een passende naam bij EL-CID. Het is met andere woorden de vriendin van de EL-CID cider .

EL-CID MULLED CIDER (“ GLÜH CIDER”) Speciaal voor de winter maken we een traditionele Engelse mulled cider. Dat is cider met kruiden vergelijkbaar met glühwijn. In ons geval wordt de cider met de kruiden gekookt, waardoor ze geen alcohol meer bevat.

Spring naar toolbar

Uitloggen