De makers

De mannen uit het Sallandse Heeten

Sallandse cider El-Cid is een initiatief van een aantal Heetenaren: Ton de Gee, gepensioneerd dierenarts, microbioloog en liefhebber van biologisch tuinieren en oude fruitrassen, Theo Sas, gepensioneerd kwaliteitsmanager met een microbiologische en chemische achtergrond en Marien Zeilstra met een financiële achtergrond. De naam El-Cid is een afkorting van El(star) cid(er) maar tevens ook van El-Cid, een Spaanse krijgsheer. Zijn standbeeld zag Marien op een fietstocht naar Santiago de Compostella, en hij raakte geïnspireerd door de geschiedenis en de vele verhalen die over El-Cid zijn geschreven.

Salland Cider Heeten

ONZE PRODUCTEN

Cider is een product dat eeuwenlang in Europa wordt gemaakt. In sommige landen gebruikt men hiervoor speciale appelrassen. Voor het maken van een goed smakende cider zijn drie bestanddelen van de appel van belang:

a.De hoeveelheid suiker, deze is bepalend voor de hoeveelheid alcohol, en
b.Het zuurgehalte, deze is bepalend voor de houdbaarheid van de cider maar de hoeveelheid zuur heeft ook bepalende invloed op de smaak van de cider.

c. Een derde factor, het tannine gehalte van de appel is ook van belang, deze geeft de licht bittere smaak aan de cider. De Nederlandse appelrassen bevatten minder tannine dan de speciale cider rassen, het zuurgehalte van de appel is hierdoor de meest bepalende factor voor de smaak.

Wij zijn uitgekomen bij het appelras Elstar dat wordt geteeld in Olst. Niet elke Elstar levert een goede cider op, die uit Olst onderscheidt zich in smaak, structuur en suikergehalte door de vele zonuren in zijn boomgaard onderaan de IJsseldijk in Salland. Je proeft het verschil met de appels van de winkel of van de markt. Om de zuren van de Elstar appel enigszins te verminderen hebben we ervoor gekozen de Elstar appels te mengen met Jonagold appels.

Het onderzoeksprogramma van EL-CID was erop gericht om de zuurbalans van de cider zodanig te beïnvloeden dat de smaak aansluit bij de wensen van de consument. De malolactische fermentatie is één van de factoren die hierbij een rol spelen. Dit is een bacteriologisch proces waarbij de appelzuren worden omgezet in melkzuren. De cider wordt hierdoor milder van smaak. We hebben testen uitgevoerd om Malolactische fermentatie op de hele partij of gedeeltelijk toe te passen. We hebben 8 verschillende combinaties gemaakt en geëvalueerd.
Sinds 2022 maken we de cider in eigen beheer. Het hele proces van persen van de appels tot het bottelen vindt plaats in Olst en Heeten
We produceren nu 2 verschillen dranken. We zijn nog steeds aan het zoeken naar nieuwe smaken.
EL-CID CIDER
Voor onze cider hebben we gekozen voor een verhouding 50/50 van Jona gold en Elstar appels. Ook is de cider gemaakt met gedeeltelijke Malolactische fermentatie.
EL-CID MULLED CIDER (“ GLÜH CIDER”)
Speciaal voor de winter maken we een traditionele Engelse mulled cider. Dat is cider met kruiden vergelijkbaar met glühwijn. In ons geval wordt de cider met de kruiden gekookt, waardoor ze geen alcohol meer bevat.