De makers
De mannen uit het Sallandse Heeten
Sallandse cider El-Cid is een initiatief van een aantal Heetenaren: Ton de Gee, gepensioneerd dierenarts, microbioloog en liefhebber van biologisch tuinieren en oude fruitrassen, Theo Sas, gepensioneerd kwaliteitsmanager met een microbiologische en chemische achtergrond en Marien Zeilstra met een financiële achtergrond. De naam El-Cid is een afkorting van El(star) cid(er) maar tevens ook van El-Cid, een Spaanse krijgsheer. Zijn standbeeld zag Marien op een fietstocht naar Santiago de Compostella, en hij raakte geïnspireerd door de geschiedenis en de vele verhalen die over El-Cid zijn geschreven.


ONZE PRODUCTEN
Cider is een product dat eeuwenlang in Europa wordt gemaakt. In sommige landen gebruikt men hiervoor speciale appelrassen. Voor het maken van een goed smakende cider zijn drie bestanddelen van de appel van belang:
c. Een derde factor, het tannine gehalte van de appel is ook van belang, deze geeft de licht bittere smaak aan de cider. De Nederlandse appelrassen bevatten minder tannine dan de speciale cider rassen, het zuurgehalte van de appel is hierdoor de meest bepalende factor voor de smaak.
Wij zijn uitgekomen bij het appelras Elstar dat wordt geteeld in Olst. Niet elke Elstar levert een goede cider op, die uit Olst onderscheidt zich in smaak, structuur en suikergehalte door de vele zonuren in zijn boomgaard onderaan de IJsseldijk in Salland. Je proeft het verschil met de appels van de winkel of van de markt. Om de zuren van de Elstar appel enigszins te verminderen hebben we ervoor gekozen de Elstar appels te mengen met Jonagold appels.
